Vijest da je Vrhovni sud RH odbio žalbu Dražena Jerešića iz Virovitice na presudu Županijskog suda u Bjelovaru, koji ga je kao prvooptuženog u slučaju Zanatsko-štedne kreditne zadruge Virovitica osudio na dvije godine i osam mjeseci zatvora jer je počinio kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa, nije previše obradovala oko 1500 prevarenih štediša koji su u ovoj financijskoj aferi ostali bez više od 125 milijuna kuna.

U istome sudskom postupku, koji se vodio pet godina, optužbi su pravomoćno oslobođeni: Goran Mičić, Ivan Jerešić, Miroslav Lesić i Vlatko Herbai, dok je drugooptuženi Martin Domšić u međuvremenu preminuo, pa je sudski postupak protiv njega obustavljen.

– To je jedinstveni slučaj u Hrvatskoj da su na razvalinama jedne štedne zadruge, koja je 2001. godine za osam dana trebala završiti u likvidaciji, državne institucije dozvolile nastavak rada druge štedne zadruge. Zanatsko-štedna zadruga radila je još dvije godine, a potom je osnovana Štedno-kreditna zadruga u Virovitici, koja je nastavila rad i činila štetu štedišama i državi.

Zbog pogrešaka državnih institucija stradali su i dužnici iste štedne zadruge od kojih je dvadesetak obitelji ostalo bez krova nad glavom. Prava satisfakcija za prevarene štediše bit će da ih država namiri. Što vrijede zatvorske kazne ako se novac ne vrati?

Osim novca, koji ljudi potražuju, svakako je važno da konačno dobijemo pravednu i pravno uređenu državu, izjavio je mr. Siniša Prpić, jedan od prevarenih štediša i predsjednik Hrvatske stranke pravde države, koju su u Virovitici osnovali prevareni štediše.

Dragutin Šantoši
Večernji list

Komentari

Ostavi komentar

19. 01. 2011. godine