“Istragu koja je u tijeku – ne mogu komentirati. Poručujem Virovitičanima i vama da se zbog mene ne moraju osjećati nelagodno. Od afere o kojoj čitate u medijima nisam imao nikakve osobne koristi, nego samo političku štetu. To je sve što ću reći.”

Tim je riječima virovitički gradonačelnik Ivica Kirin (HDZ) jučer odgovorio na vruće pitanje oporbenih vijećnika HSPD-a i SDP-a, koji su ga na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća, nakon što je tjednima izbjegavao ovo pitanje, pitali o uključenosti u aferu Fimi media.

– Želim da vam sve prođe u najboljem redu i da ne završite u zatvoru sa svojim starim kolegama – poručio mu je Dražen Kurečić (SDP), smatrajući kako gradonačelnik Kirin ni ovaj put nije dao odgovor koji Virovitičane zanima.

Bio je to samo uvod u raspravu o rebalansu proračuna za 2010. godinu, koji je umjesto 99,3 milijuna kuna pao na 87, 8 milijuna kuna, te o proračunu za 2011. godinu, koji je planiran u iznosu od 77,8 milijuna kuna. Ove godine izostala su tri milijuna kuna iz državne blagajne, podbacili su porezi i doprinosi pa ni milijun kuna ušteđenih na “sitnicama” uspjeli spasiti proračun.

Oporba je prihvatila proračun, smatrajući ga, nakon dugo godina, realnim, no ne bez upozorenja. Siniša Prpić iz HSPD-a upozorio je da se prekasno došlo do konstatacije da planirani proračun neće biti održiv. Oni su na to, kaže, upozoravali prije godinu dana.

– Uzeli smo kredit od 30 milijuna kuna i već potrošili 28 milijuna. S čime ulazimo u sljedeću godinu? – upozorava Prpić.

Od 77,8 milijuna kuna 21,5 milijun će otići samo na plaće.

– Za održavanje osnovne komunalne infrastrukture treba nam oko devet milijuna kuna. Što će se dogoditi ako opet podbace porezi? – pitali su oporbeni vijećnici.

Neka Kirin objasni svoju ulogu u budućnosti

Na presici nakon sjednice SDP je osudio potupak tijela Gradskog vijeća koja im, kažu, nisu dopuštala postaviti pitanje Kirinu o njegovoj umiješanosti u aferi Fimi medije.

– Tri mjeseca nije bilo sazvano Vijeće jer je svima bilo jasno da će se prvom prilikom ta pitanja morati postaviti gradonačelniku. Još uvijek građanima nije odgovorio, ponaša se kukavički, a Virovitičani o slučaju moraju doznati iz medija – kaže Nada Čavlović Smiljanec, predsjednica GO stranke koja je postupak ušutkavanja svog vijećnika ocijenila političkim skandalom. SDP je tijekom radijski prenošenog aktualnog sata tražio Kirinovo očitovanje, no prekidali su ih s obrazloženjem da to nema veze s poslovanjem grada. – Itekako ima veze s poslovanjem. Izrazili smo bojazan da u određenom vremenu Virovitica ostane bez prvog čovjeka grada jer je među osumnjičenicima za aferu tešku 17 milijuna kuna. Nismo ga tražili detalje nego da Virovitičanima objasni svoju ulogu u budućnosti – rekao je Kurečić.

Marija Lovrenc
Večernji list

21.12.2010

Komentari

Ostavi komentar

21. 12. 2010. godine